Missie
Huisartspraktijk Bijland wil een organisatie zijn waar patiënten laagdrempelig terecht kunnen met hun al hun vragen over gezondheid en ziekte.
Sinds de start van de praktijk in 1997 heeft de huisarts het beeld dat hij heeft van een huisartsenpraktijk duidelijk voor ogen: hij wil dat patiënten zich veilig voelen in de praktijk en waar zij met hun vragen en onzekerheden altijd terecht kunnen.
De huisarts wil dat de patiënten zich gehoord voelen. Zorgvuldig handelen, de patiënt in zijn sociale omgeving zien, weten wat er speelt binnen een gezin, maar ook benadering met een kwinkslag en humor motiveren huisarts Hajo Bijland.
Deze motivatie betekent dat de zorg niet altijd tussen kantooruren gepland kan worden, maar dat ook ’s avonds en in het weekend visites afgelegd worden bij ernstig zieke patiënten.
Bij deze missie passen medewerkers met dezelfde overtuiging. Gezamenlijk zijn wij gemotiveerd om steeds te streven naar de beste zorg voor onze patiënten en deze laagdrempelig aan te bieden. Dit werkt door in alle lagen van de praktijk: bij de triage, bij de spreekuren voor de chronische zorg, bij de visites bij de kwetsbare patiënten.
De praktijk is gevestigd in het centrum van Oldenzaal. Het is een solo-praktijk en er wordt samengewerkt met alle eerstelijnsdisciplines in Oldenzaal. Het team van de praktijk is hecht, waardoor de medewerkers de patiënten kennen en de patiënten ook het gehele team kennen. De praktijk biedt zorg dichtbij huis, in een vertrouwde omgeving, en heeft een spilfunctie voor haar patiënten door allerhande gezondheidsvragen als eerste op te vangen. De praktijk maakt een verantwoorde keuze om deze vragen zelf te behandelen of te verwijzen binnen haar samenwerkingsverbanden met andere zorgaanbieders. Binnen de praktijk zijn de lijnen tussen de huisarts en zijn ondersteunend personeel kort: een overleg tussendoor, meekijken bij een patiënt, feedback vragen tijdens een consult: dit alles zorgt voor een team dat elkaar vertrouwt en op elkaar kan bouwen.
Visie
Huisartspraktijk Bijland wil een organisatie zijn waar patiënten met alle klachten, problemen en vragen over gezondheid en ziekte terecht kunnen. De zorg betreft inventarisatie, diagnostiek, advies, behandeling, begeleiding, preventie en verwijzing.
Het team ervaart een toenemende zorgvraag bij de patiëntenpopulatie. De populatie is een vergrijzende groep die steeds meer druk op de praktijk legt. Samen hebben we besproken dat er richting de nabije toekomst een verandering nodig is om de zorgvraag nog aan te kunnen en te kunnen bieden volgens onze missie.
De laagdrempelige zorg voor iedereen willen wij blijven bieden conform onze missie, maar de zorgvraag willen wij ook in een breder kader gaan zien: het gaat niet alleen om de ziekte, maar om een bredere kijk op onze patiënt.
Wij zijn in 2023 gestart met Oplossingsgericht werken in de praktijk. We gaan hier in 2024 mee verder: de scholingen rondom oplossingsgericht werken en Positieve Gezondheid zijn gevolgd door alle medewerkers en vanaf 2024 gaan we het geleerde in de praktijk brengen.
Wij willen onze patiënten gaan stimuleren om de eigen regie te gaan voeren over uitdagingen die het leven soms biedt op fysiek, emotioneel en sociaal gebied.
We zijn ons ervan bewust dat dit een omslag in ons denken betekent en dat hele kleine stapjes nodig zijn om hiermee aan de slag te gaan. In de spreekuren van de chronische zorg wordt hier reeds aandacht aan besteed, maar ook hier is de patiënt vaak de afwachtende partij die de regie in onze handen geeft.
Naast Positieve Gezondheid en oplossingsgericht werken blijft ouderenzorg een speerpunt voor onze praktijk, gezien de toenemende vergrijzing. We hebben hiervoor een goed werkend systeem opgezet, waarbij er regelmatig overleg is tussen de verpleegkundige ouderenzorg, de praktijkassistente die belast is met de ouderenzorg en de huisarts. In 2024 is gestart om de polyfarmacie meer proactief op te pakken en daarbij ook het overleg met de apotheker weer regelmatiger in te zetten.
In juli 2023 is gestart met het project Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP). Binnen dit project worden diverse interventies opgepakt, we hebben ze benoemd als doelstellingen voor de komende 2 jaar.
Onze doelstellingen 2024-2026 (in het kader van MTVP)
Anders werken in de praktijk: taakherschikking, time-out verwijzingen
- Samenwerken in het netwerk: MDO / casuïstiektafel, welzijn op recept
- Voeren van het goede gesprek: positieve gezondheid en oplossingsgericht werken in de 1e lijn, onderlinge praktijkbezoeken
- Informatiebeveiliging: ICT ladder
- Een lerende omgeving zijn als praktijk: meer coassistenten en stagiaires doktersassistente opleiden